Baykan’da KETEM gezici aracı ile bayanlara ücretsiz mamografi ile Meme kanseri, mide bağırsak kanseri ve bayanlarda rahim ağzı kanserleri çekimi taraması yapılacak.
Baykan Kaymakamı/Belediye Başkanvekili Emin Bağlı ise;23 Mayıs-03 Haziran tarihlerinde ilçemizde kurulacak Gezici kanser tarama aracına vatandaşların ilgi göstermesi için Köy ve Merkez muhtarları ve kurumlar nezdinde talimatlar vererek Merkez ve köylerdeki Bayanların Erken Teşhis aracında tarama yapmalarının sağlanması bilgilendirilmesini istedi. Kanser Tarama Teşhisi için Köylerde ve Beldelerde gelmek isteyen Bayanlarımız için araç hizmeti verilecektir. dedi.
Siirt genelinde bir süredir devam eden taramaların 23-25-27-30 Mayıs 2022 ve 01-03 Haziran 2022 tarihlerinde Baykan ilçesinde başlayacağı vurgulanarak; erken teşhisle tedavi oranı %99’lara varan meme kanseri için Siirt’te başlatılan tarama çalışmalarına geçen iki hafta Kurtalan’da sonra şimdide 23 Mayıs ve 03 Haziran tarihleri arasında Baykan ilçesinde kurulacak Mobil Mamografi aracı vatandaşların da ilgi göstermesi istendi. Siirt Sağlık Müdürlüğü Kanser Erken Teşhis Merkezi (KETEM) gezici aracının önümüzdeki 2 hafta Baykan ilçesinde bayanlara ücretsiz kanser tarama hizmeti vereceği ifade edilerek, bu sağlık hizmetinden yararlanmak isteyen vatandaşların muayene kaydı için gezici mobil Mamografi aracında görevli sağlık personele müracaat etmeleri gerektiği bildirildi.Siirt İl Sağlık Müdürü Dr. Erol Emre Ömür, meme kanserinin kadınlarda en sık görülen kanser türü olduğunu ifade ederek, “Yaklaşık her 8 kadından biri, hayatının bir döneminde ne yazık ki meme kanserine yakalanmaktadır. Meme kanserlerinin yarısı 50 yaş üstünde % 30 kadarı 40–50 yaş arasında ve özellikle ülkemizde % 20 kadarı da 40 yaşın altında görülmektedir” dedi.
Erken teşhisin meme kanserinin tedavisinde çok önemli olduğuna vurgu yapan Ömür, “Hatta “Erken Teşhis Hayat Kurtarır” sözünün en fazla anlam bulduğu kanser türü meme kanseridir denilebilir. Erken teşhiste ise önemli yöntem mamografi çekilmesidir. Mamografi x ışını kullanılarak memenin bir nevi röntgenini çeken özel bir alettir. Dozu standartlara uygun bir mamografinin kişiye vereceği zarar ihmal edilebilecek kadar düşüktür. Dijital denilen mamografi türü ise daha yeni bir teknolojidir ve klasik mamografiye göre hem daha az ışın vermekte, hem de daha net bir sonuç ortaya çıkarmaktadır” diye konuştu.
Bir meme kanserinin el ile fark edilecek bir büyüklüğe, birkaç yılda gelmekte olduğunu söyleyen Ömür, “Mamografi ile tümör ele gelmeden yaklaşık 3–4 yıl önce dahi yakalanabilmektedir.
Böyle erken yakalanan kanserlerde ise meme ve koltuk altı bezleri alınmadan tedavi şansı ve sağ kalma oranı çok daha yüksektir. Hatta % 90–99 oranında kanser tamamen tedavi edilebilmektedir. Geç kalındığında ise ne yazık ki iyileşme oranı da düşmektedir. Bu sebeple mamografi çekimi kanser sağlığı açısında hayati önem taşımaktadır. İlimizde ileri teknoloji dijital ve aynı zamanda araç içine monte olduğundan seyyar bir mamografi cihazı ile hastaların yakınına kadar giderek meme kanseri taraması yapmaktayız.
Siirt Devlet Hastanemizde var olan KETEM (Kanser Erken Teşhis Merkezine) hafta içi her gün mamografi çekimi için başvurabilirler. Vatandaşlarımız bu konuda aile hekimlerinden de yardım alabilirler.
Gezici kanser tarama aracımız periyodik olarak ilçelerimizdeki vatandaşlarımıza bu hizmeti vermektedir. Kadınlarımızın sağlıkları açısından son derece önemli olan meme kanseri, mide bağırsak kanseri ve bayanlarda rahim ağzı kanserleri taraması yapılacak, yapılacak bu taramalardan geçmeleri ve bu konularda daha duyarlı olmaları gerekmektedir. Bu sebeple özellikle 40 yaş üstü bayanlarımızı teşhis için bekliyoruz” dedi.